Predictably irrational

Predictably irrational

Een oude suggestie is dat mensen rationele wezens zijn. Vaak zijn we dat juist niet. Dat kan ertoe leiden dat we onszelf voor de gek (laten) houden, of dat we minder goed bezig zijn dan we zouden willen. Omdat die irrationaliteit heel voorspelbaar is, kunnen we de negatieve effecten met verscherpt inzicht beteugelen.

Predictably irrational (Samenvatting)

Een oude suggestie is dat mensen rationele wezens zijn. Vaak zijn we dat juist niet. Dat kan ertoe leiden dat we onszelf voor de gek (laten) houden, of dat we minder goed bezig zijn dan we zouden willen. Omdat die irrationaliteit heel voorspelbaar is, kunnen we de negatieve effecten met verscherpt inzicht beteugelen. Lees meer.....

 

De auteur

Dan Ariely is een Israëlisch-Amerikaanse professor en auteur. Ariely studeerde natuurkunde en wiskunde aan de universiteit van Tel Aviv, maar stapte over naar filosofie en psychologie. In zijn laatste jaar liet hij de filosofie echter vallen en concentreerde hij zich uitsluitend op psychologie. In 1996 behaalde hij een Ph.D. in cognitieve psychologie aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill, en voltooide in 1998 een tweede doctoraat in Marketing aan Duke University, op aandringen van Nobelprijswinnaar voor economische wetenschappen Daniel Kahneman.

 

Over de samenvattingen

De samenvattingen van SpeedMBA zijn ultracompact. Of het origineel nu een boek van 200 of van 500 pagina’s is, steeds krijg je in het equivalent van 1,5 tot 2 A4 de gehele essentie van het boek mee. Voor de één is dit de ideale lengte om de kernboodschappen mee te pakken, voor de ander kan het als een aftasting dienen om het echte boek te gaan lezen.

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Aanpassingsvermogen
Besluitvaardigheid
Discipline
Informatie-analyse
Omgang met details
Onafhankelijkheid
Oordeelsvorming
Probleemanalyse
Snel schakelen
Stressbestendigheid
Zelfinzicht