Ondernemerschap mindset basics

Online cursus Ondernemerschap mindset basics

Ondernemen spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Maar waar begin je? Natuurlijk zitten er allerlei praktische kanten aan zoals inschrijving bij de KvK, een website maken, een administratie opzetten, etc, maar iedere ondernemer zal je zeggen dat de crux van ondernemerschap in je mindset zit.

Ondernemen spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Maar waar begin je? Natuurlijk zitten er allerlei praktische kanten aan zoals inschrijving bij de KvK, een website maken, een administratie opzetten, etc, maar iedere ondernemer zal je zeggen dat de crux van ondernemerschap in je mindset zit. Je moet "business denken en doen". Hoe ziet dat er dan uit? Deze sectie legt kort en duidelijk uit wat die mindset "bevat".

Dit onderwerp waar je interesse in hebt is een klein onderdeel van de veel omvangrijkere cursus “Bedrijfskunde voor management” (ook op deze site). Deze sectie is hiervan losgeknipt.

Als de video uitnodigt tot verrijking van je inzicht hierover, duik dan in het materiaal dat onderaan de video wordt aanbevolen - je kan alles daarvan op deze site vinden.

Doel

Doel is je te leren wat de mindset van een ondernemer "bevat".

Wat je gaat leren en waar je beter in wordt

  • De business-realiteit van de ondernemer (eenvoudiger dan van een corporate manager)
  • De 3 domeinen rond productieve gedachten
  • De 4 domeinen rond productief handelen (persoonlijke effectiviteit)

Voor wie is dit?

De overall cursus is algemeen gezien voor iedereen die succesvoller wil functioneren in iedere mogelijke organisatie. Specifieker gezien is deze sectie voor mensen die hun ondernemerschap willen verbeteren.

Hoe de cursus is opgebouwd

Deze sectie uit de totaalcursus is recht-toe-recht-aan: het bestaat uit 1 video, 1 bijbehorende set slides met alles wat in de video aan bod komt (NOOT: de slides zijn in het Engels, al is het verhaal in het Nederlands), en onderaan dit geheel vind je verwijzingen naar ander materiaal op deze site, waarmee je je inzicht in dit onderwerp kan uitbreiden.

Duur en studiebelasting

Deze sectie uit de totaalcursus duurt circa 45 minuten. Wil je meer leerrendement uit je e-learning halen, duik dan in de overige materialen die onderaan de cursus worden vermeld (alle beschikbaar op deze site). Afhankelijk daarvan nemen de studieduur en -belasting navenant toe.

Toetsing

Voor de kortere, "losgeknipte" secties uit SpeedMBA (zoals deze) is er geen aparte toetsing. Er zijn toetsen op het niveau van iedere hoofdmodule (zoals "Strategie"), en op het niveau van het geheel ("Bedrijfskunde voor Management").

Certificaat

Hiervoor geldt hetzelfde als de toetsing: voor de kortere, "losgeknipte" secties uit SpeedMBA (zoals deze) is er geen apart certificaat. Er zijn deelcertificaten op het niveau van iedere hoofdmodule, zoals "Strategie", en een certificaat op het niveau van het geheel ("Bedrijfskunde voor Management").

Aanvullend leermaterial

Hieronder staan enkele suggesties voor meer informatie over dit onderwerp of verbreding ervan.

Over de trainer, Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites.

Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstond ook SpeedMBA. Eerst als live seminar en later als online cursus.

Aanpassingsvermogen
Ambitie
Anticiperen
Besluitvaardigheid
Creativiteit
Discipline
Durf
Energie
Informatie-analyse
Initiatief nemen
Klantgerichtheid
Netwerkvaardigheid
Omgang met details
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijkheid
Overtuigingskracht
Plannen en organiseren
Prioritering
Probleemanalyse
Samenwerken
Snel schakelen
Stressbestendigheid
Timemanagement
Toekomstvisie
Toewijding
Vasthoudendheid