Bedrijfsterminologie: business model, business plan, business case

Online cursus Bedrijfsterminologie: business model, business plan, business case

Deze cursus helpt je te begrijpen wat de termen business model, business plan en business case zijn en wat deze instrumenten voor jouw bedrijf of start-up kunnen doen.

Bij een bedrijf starten kom je vaak de termen business model, business plan, en business case tegen, bijvoorbeeld omdat een geldschieter hierom vraagt (al zijn er nog diverse andere mogelijkheden om aan funding te komen). Dat is verwarrende terminologie. Deze sectie legt kort en duidelijk uit wat deze "termen" inhouden, wat hun onderlinge verhouding is, waar ze nuttig voor kunnen zijn, hoe je ze "ter hand" neemt en wat de mogelijkheden zijn om aan funding te komen. 

Dit onderwerp is een klein onderdeel van de veel omvangrijkere cursus “De kerngebieden van bedrijfskunde” (ook op dit platform beschikbaar). Deze sectie is hiervan losgeknipt.
Als de video uitnodigt tot verrijking van je inzicht hierover, duik dan in het materiaal dat onderaan de video wordt aanbevolen - je kan alles daarvan op dit platform vinden.

Doel

Het doel is je te leren wat de termen business model, business plan en business case betekenen en voor je kunnen doen en hoe je aan funding kan komen. 

Wat je gaat leren en waar je beter in wordt

  • Uitleg van business model, plan en case - en de onderlinge verhoudingen.
  • Wat deze instrumenten voor je kunnen doen.
  • Hoe deze tools in elkaar steken.
  • 9 complementaire manieren waarop je je start kan funden.

Voor wie is dit?

De overall cursus is algemeen gezien voor iedereen die succesvoller wil functioneren in iedere mogelijke organisatie. Specifieker gezien is deze sectie voor mensen die hun bedrijfsstart doorwrochter willen aanpakken ("huiswerk goed doen") en interesse hebben in een reeks van fundingmogelijkheden.

Hoe de cursus is opgebouwd

Deze sectie uit de totaalcursus is recht-toe-recht-aan: het bestaat uit 1 video, 1 bijbehorende set slides met alles wat in de video aan bod komt (NOOT: de slides zijn in het Engels, al is het verhaal in het Nederlands), en onderaan dit geheel vind je verwijzingen naar ander materiaal op deze site, waarmee je je inzicht in dit onderwerp kan uitbreiden.

Duur en studiebelasting

Deze sectie uit de totaalcursus duurt circa 1 uur. Wil je meer leerrendement uit je e-learning halen, duik dan in de overige materialen die onderaan de cursus worden vermeld (alle beschikbaar op deze site). Afhankelijk daarvan nemen de studieduur en -belasting navenant toe. Minimale studiebelasting is 8 uur. 

Toetsing

Voor de kortere, "losgeknipte" secties uit SpeedMBA (zoals deze) is er geen aparte toetsing. Er zijn toetsen op het niveau van iedere hoofdmodule (zoals "Strategie"), en op het niveau van het geheel ("Bedrijfskunde voor Management").

Certificaat

Hiervoor geldt hetzelfde als de toetsing: voor de kortere, "losgeknipte" secties uit SpeedMBA (zoals deze) is er geen apart certificaat. Er zijn deelcertificaten op het niveau van iedere hoofdmodule, zoals "Strategie", en een certificaat op het niveau van het geheel ("Bedrijfskunde voor Management").

Aanvullend leermateriaal

Hieronder staan enkele suggesties voor meer informatie over dit onderwerp of verbreding ervan.

Over de trainer, Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past zijn studies toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS) en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites.

Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstond ook SpeedMBA. Eerst als live seminar en later als online cursus.

Aanpassingsvermogen
Ambitie
Anticiperen
Besluitvaardigheid
Creativiteit
Discipline
Energie
Initiatief nemen
Omgevingsbewustzijn
Overtuigingskracht
Plannen en organiseren
Prioritering
Schriftelijke vaardigheid
Toekomstvisie
Toewijding
Verandervermogen
Zelfvertrouwen