Omgaan met een begaafd kind (voor ouders)

Online cursus Omgaan met een begaafd kind (voor ouders)

Deze cursus is bedoeld voor ouders van begaafde kinderen of van kinderen met een vermoeden van begaafdheid. Als ouder van een begaafd kind kan je vragen hebben over hoe je je kind kan helpen in de opvoeding en wat zij allemaal nodig hebben.

Deze cursus is bedoeld voor ouders van begaafde kinderen of van kinderen met een vermoeden van begaafdheid. Als ouder van een begaafd kind kan je vragen hebben over hoe je je kind kan helpen in de opvoeding en wat zij allemaal nodig hebben. Je hebt soms behoeften aan uitleg over waarom je kind op een bepaalde manier denkt of doet. Deze cursus geeft je handvatten en tips voor het ondersteunen van je begaafde kind om zo je kind zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen. De cursus geeft uitleg over wat begaafdheid is, wat begaafde kinderen in de opvoeding en in het onderwijs nodig hebben en welke vraagstukken er rond begaafdheid kunnen bestaan.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je hoe je je begaafde kind in de opvoeding zoveel mogelijk kan ondersteunen. Ook heeft de cursus als doel om je kind beter te begrijpen en steeds meer in te zien wat je kind thuis en op school nodig heeft.

Wat kan of ken je na de cursus (leerdoelen)

  • Je kent kenmerken van begaafde kinderen, weet welke verschillen er zijn tussen begaafde kinderen en weet hoe je begaafdheid kan signaleren.
  • Je hebt kennis van modellen en misverstanden over begaafdheid en kan je eigen visie op begaafdheid verwoorden.
  • Je weet hoe je je begaafde kind ondersteuning in de opvoeding kan geven.
  • Je weet welke onderwijsbehoeften begaafde kinderen hebben, waaronder het aansluiten van het onderwijs op hun denken en hun makkelijke leren.
  • Je kan uitleggen wanneer begaafde kinderen speciale zorg nodig hebben en weet hoe je hen dat kan bieden.

Duur en studiebelasting

De cursus Begaafdheid (ouders) duurt ongeveer 6 uur met een studiebelasting van 8 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is met name geschikt voor ouders van een begaafd kind of van een kind met een vermoeden van begaafdheid. Ook is de module geschikt voor elke ouder die geïnteresseerd is in begaafdheid. Het hebben van enige kennis over het onderwijs en pedagogiek en een opleiding op minimaal hbo-niveau zouden handig kunnen zijn, maar het zijn zeker geen vereisten.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over begaafdheid en je kan je ondersteuning van je kind verbeteren door het uitvoeren van de gegeven handvatten en tips.

Lesmaterialen

De cursus Begaafdheid (ouders) bestaat uit: Online instructie, e-learning, praktijkopdrachten en vragen na elk (sub)thema.

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst wordt begaafdheid besproken aan de hand van de volgende thema’s:

  1. Wat is begaafdheid?
  2. De opvoeding van begaafde kinderen
  3. Begaafde kinderen en hun (school)omgeving
  4. Begaafde kinderen die speciale zorg nodig hebben

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Aan het eind van elk thema wordt een reflectievraag over het thema gesteld.

Toetsing

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Aan het eind van elk thema wordt een reflectievraag over het thema gesteld.

Certificaat

Als je de cursus afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!