Wat is fake nieuws en hoe ga ik hiermee om?

Online cursus Wat is fake nieuws en hoe ga ik hiermee om?

In deze cursus leer je essentiële vaardigheden om fake nieuws te herkennen, te begrijpen hoe het verspreid wordt en belangrijker nog: hoe je effectief kunt reageren op desinformatie.

In de moderne digitale wereld is het steeds moeilijker geworden om te onderscheiden wat waar is en wat niet. Nepnieuws kan zich snel verspreiden via sociale media en andere online platforms, met potentieel schadelijke gevolgen voor individuen, gemeenschappen en zelfs de samenleving als geheel. Daarom is het van cruciaal belang dat we leren hoe we fake nieuws kunnen identificeren en de verspreiding ervan kunnen beperken.

Deze cursus behandelt belangrijke aspecten van fake nieuws. We beginnen met een inleiding waarin we het concept van fake nieuws definiëren en de impact ervan bespreken. Vervolgens gaan we dieper in op de oorsprong van fake nieuws en de rol van sociale media en technologie bij de verspreiding ervan. 

Daarna duiken we in de essentiële vraag: "Hoe herken je fake nieuws?" We leren verschillende strategieën om bronnen te controleren, auteurs te beoordelen, inhoud te onderzoeken en andere bronnen te raadplegen om de nauwkeurigheid van nieuws te verifiëren. Het ontwikkelen van kritisch denkvermogen en mediageletterdheid staan centraal in dit hoofdstuk.

Het volgende hoofdstuk richt zich op hoe we effectief kunnen omgaan met fake nieuws. We bespreken het belang van het niet delen van nepnieuws, het respectvol wijzen op foutieve informatie, het rapporteren van nepnieuws en het blijven kritisch ten opzichte van de informatie die we consumeren en delen.

Tot slot bieden we handige tips en strategieën om bij te dragen aan de oplossing. We benadrukken het belang van voortdurende educatie, het steunen van betrouwbare nieuwsbronnen en het bewustwording creëren in onze sociale kringen.

Doel van de cursus

Het doel van deze cursus is om iedereen bewuster te maken van nep nieuws, het te herkennen en er iets aan te doen.

Wat kan je of ken je na de cursus

Na het voltooien van de cursus kan je:

  • Fake nieuws herkennen.
  • Effectief reageren op nepnieuws.
  • Vertrouwen op betrouwbare bronnen.
  • Kritisch denken toepassen.
  • Bijdragen aan de bestrijding van nepnieuws.

Duur en studiebelasting

De cursus duurt 2 uur en heeft een gemiddelde studiebelasting van 3 uur.

Doelgroep

Deze online cursus is geschikt voor iedereen die meer wil leren over nepnieuws en wat dit met de maatschappij doet en wat je er zelf tegen kan doen.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over online bronnen en hoe je nepnieuws kan herkennen. Daarnaast leer je wat je kan doen wanneer je nepnieuws ziet.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit een e-learning met audio- en videofragmenten en toetsvragen.

Toetsing

Je ontvangt een certificaat als bewijs van deelname.

Certificaat

Na het afronden van de online cursus ontvang je een certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard bij je loopbaanprofiel plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

Informatie-analyse