Directe Instructie (DI en EDI) - Wat is het en hoe zet ik dit in?

Online cursus Directe Instructie (DI en EDI) - Wat is het en hoe zet ik dit in?

Hoe kan je als leerkracht effectief instructie geven? In antwoord op deze vraag zijn modellen ontwikkeld, waaronder het veelgebruikte Directe Instructiemodel (DI en EDI) en leer je hoe je dit toepast in de les. 

Welke vragen stel je bij de instructie? Hoeveel vragen stel je? Dat verschilt per leerkracht. Zo bestaat er ook een groot verschil in het instructiegedrag van leerkrachten. Sommige leerkrachten zijn hierin succesvoller en effectiever dan anderen. Een effectieve instructie kan niet zonder zorgvuldige planning en efficiënte tijdsindeling. Daarnaast is de rol van de leerkracht belangrijk. Ook de lesopbouw heeft invloed op de effectiviteit van de instructie. Maar hoe kan je effectief instructie geven? In antwoord op deze vraag zijn modellen ontwikkeld, waaronder het veelgebruikte Directe Instructiemodel.

Doel van de cursus

In deze module behandelen we het Directe Instructiemodel, de bijbehorende kenmerken en de fasen waar dit model uit bestaat. Ook worden verschillende soorten van het Directe Instructiemodel behandeld en leer je hoe je dit toepast in de les. 

Wat kan of ken je na de cursus (leerdoelen)

  • Aan het einde van deze cursus weet je wat het directe instructiemodel is en uit welke fasen die bestaat.
  • Aan het einde van deze cursus weet je welke varianten van het directe instructiemodel er bestaan en wat de verschillen zijn.
  • Aan het einde van deze cursus weet je met welk doel je het directe instructiemodel kunt inzetten.
  • Aan het einde van deze cursus kun je een les ontwerpen aan de hand van concrete tips over dit model.

Duur en studiebelasting

De cursus Directe Instructie - Wat is het en hoe zet ik dit in? duurt ongeveer 3 uur met een studiebelasting van 4 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren en schoolleiders. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal hbo-niveau is aan te bevelen.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over het Directe Instructiemodel en ontwikkelt je didactische leerkrachtvaardigheden door het gebruiken van de aangereikte handvatten. Ook leer je een les ontwerpen naar aanleiding van het Directe Instructiemodel.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit: online instructie, e-learning en vragen na elk (sub)thema.

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit hoofdstukken over de volgende thema's:

  1. Wat is directe instructie (DI)?
  2. Fasen
  3. Soorten DI
  4. Toepassing van DI in de klas

In deze hoofdstukken worden verschillende subthema's behandeld. Tussendoor worden vragen over de inhoud gesteld. Dit zijn reproductievragen, toepassingsvragen en evaluatievragen.

Toetsing

Deze online cursus wordt niet afgesloten met een eindtoets. De cursus wordt positief afgesloten wanneer 90% van tussentijdse vragen is beantwoord.

Certificaat

Als je de cursus afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

 

 

 

Mondelinge vaardigheid
Motiveren
Plannen en organiseren