Didactiek (1) - Wat is didactiek?

Online cursus Didactiek (1) - Wat is didactiek?

Door deze module heb je een beter inzicht in de didactische keuzes die jij (bewust of onbewust) maakt en welke consequenties die hebben.

Deze module geeft een algemene introductie op didactiek. Door deze module heb je een beter inzicht in de didactische keuzes die jij (bewust of onbewust) maakt en welke consequenties die hebben. Door te leren over verschillende soorten didactiek, verbreed je je visie op didactiek en krijg je inspiratie om je lespraktijk gevarieerder te maken. 

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus weet je wat didactiek is, welke soorten didactiek er bestaan, wat jouw visie daarop is, en hoe je deze soorten didactiek kunt toepassen. 

Wat kan of ken je na de cursus

  • Ik weet hoe didactiek gedefinieerd kan worden
  • Ik weet hoe didactische keuzes samenhangen met pedagogische consequenties en kan gebaseerd daarop afwegingen maken
  • Ik ken de discussie tussen traditionele/instructivistische en realistische/constructivistische didactiek en ik kan een visie hierop verwoorden
  • Ik ken verschillende onderwijsconcepten die gebaseerd zijn op verschillende didactische visies en kan deze onderscheiden op basis van hun kenmerken
  • Ik kan mijn eigen visie op didactiek verwoorden, op basis van opgedane kennis over didactiek

Duur en studiebelasting

De cursus Didactiek (1) - Wat is didactiek? duurt ongeveer 2 uur met een studiebelasting van 2 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren in het po of vo. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal hbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

In deze cursus leer je wat didactiek is en welke soorten didactiek er bestaan. In deze cursus vorm je je eigen visie op verschillende soorten didactiek, op basis van de didactische en pedagogische consequenties. In deze cursus leer je hoe je verschillende soorten didactiek kunt toepassen.. 

Lesmaterialen

De cursus Didactiek (1) - Wat is didactiek? bestaat uit online instructie, e-learning en vragen na elk (sub)thema. 

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit hoofdstukken over de volgende thema's:

  1. Introductie
  2. Wat is didactiek?
  3. Soorten didactiek

Binnen elk thema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Dit zijn reproductievragen, toepassingvragen en evaluatievragen.

Anticiperen
Creativiteit
Motiveren
Prioritering
Samenwerken