De Roos van Leary - Wat is het en hoe zet ik het in in de klas?

Online cursus De Roos van Leary - Wat is het en hoe zet ik het in in de klas?

In deze module wordt de Roos van Leary verder uitgelegd, en worden handvaten gegeven om deze in te zetten in jouw eigen interactie. 

Gedrag is te voorspellen. Na veel onderzoek ontdekte een team van Amerikaanse psychologen - waaronder Timothy Leary - dat bepaald gedrag een bepaalde reactie oproept. Dit laat zien dat de manier waarop mensen reageren in veel gevallen te voorspellen en te beïnvloeden is.

Wanneer je je bewust bent van je gedrag en wat dit oproept, kan je dus ook bewust invloed op uitoefenen. Leraren hebben ook altijd voorkeurgedrag en roepen dus ook altijd specifiek gedrag bij leerlingen op. Sturend leraargedrag leidt bijvoorbeeld tot afhankelijk gedrag van leerlingen. 

De Amerikaanse psycholoog Timothy Leary ontwikkelde samen met zijn team een interactiecirkel: de Roos van Leary. Het is een schematische weergave van verschillende gedragsmogelijkheden en het effect daarvan op anderen. De Roos van Leary geeft inzicht in je gedrag en wat dit oproept, zodat je bewust keuzes kunt maken in actie en reactie. Bij het sturen van gedrag kan je invloed uitoefenen op wat je zegt, maar ook op hoe je het zegt. De Roos van Leary gaat vooral over hoe je iets zegt. 

In deze module wordt de Roos van Leary verder uitgelegd, en worden handvaten gegeven om deze in te zetten in jouw eigen interactie. 

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus ken je het model van de Roos van Leary, en weet je wat het zegt over leerkrachtgedrag en leerlinggedrag en hoe jij dit kunt toepassen in de klas. 

Wat kan of ken je na de cursus 

  • Ik weet hoe het model van de Roos van Leary werkt en hoe het is ontstaan
  • Ik ken de verschillende effecten die gedrag in de verschillende kwadranten van de Roos van Leary op kan roepen, en kan deze effecten herkennen bij mezelf en bij anderen
  • Ik weet hoe ik de Roos van Leary kan inzetten in teamverband
  • Ik weet welk gedrag binnen de Roos van Leary past bij sterk leerkrachtgedrag en hoe dit gedrag eruit ziet
  • Ik ken handvatten om sterk leerkrachtgedrag te vertonen met behulp van de Roos van Leary

Duur en studiebelasting

De cursus De Roos van Leary - Wat is het en hoe zet ik het in in de klas? duurt ongeveer 3 uur met een studiebelasting van 3 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren in het po en vo. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal hbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

In deze cursus ontwikkel je vaardigheden om je eigen gedrag en het effect daarvan te herkennen en dit zo nodig aan te passen om een ander effect te bereiken.

Lesmaterialen

De cursus De Roos van Leary - Wat is het en hoe zet ik het in in de klas? bestaat uit online instructie, e-learning en vragen na elk (sub)thema. 

Opbouw van de cursus

Deze module bestaat uit een aantal onderdelen. 

  1. Introductie
  2. Wat is de Roos van Leary?
  3. De Roos van Leary in de praktijk

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Aan het eind van elk thema wordt een reflectievraag over het thema gesteld.

Anticiperen
Creativiteit
Motiveren
Prioritering
Samenwerken