Voorkom ruzie bij de kist

Voorkom ruzie bij de kist

101 spraakmakende erfrechtelijke kwesties en fiscale tips
Hoe voorkom je dat je laatste wil uitloopt op een erfrechtelijk bloedbad en houd je het fiscaal gezien gezellig?

De erfenis is niet zelden een bron van familieconflicten en daarbij heb je een van je grootste erfgenamen, de fiscus, niet zelf voor het kiezen. Door ongelukkige passages in je testament of schenkingsakte zijn dure fouten snel gemaakt. Hoe voorkom je dat je laatste wil uitloopt op een erfrechtelijk bloedbad en houd je het – ook fiscaal gezien – gezellig? 

Vergeet al die tranentrekkende series, romans en films; wie van echt onversneden drama houdt, haalt z’n hart op in het hedendaagse erfrecht. Dit boek zoomt in op spraakmakende erfrechtelijke kwesties en laat zien wat je kunt doen om de geschetste problemen te voorkomen. De auteurs nemen je op humorvolle wijze mee en beantwoorden onder andere de volgende vragen: 
- Voorkom ruzie over de nalatenschap, oftewel: hoe erf je zonder scherven? 
- Wat kun je doen om de fiscus zoveel mogelijk buiten de deur te houden? 
- Hoe ban je erfrechtelijke bloopers uit je testament? 
- Waarom moet je een erfenis niet zomaar klakkeloos aanvaarden? 
- Hoe voorkom je dat een papieren schenking of een 'jubelton' toch wordt belast? 
- Is het mogelijk je kinderen te onterven?

Over de Auteur

Prof.mr.dr. Bernard Schols is hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, oud-notaris en verhalenverteller met een passie voor (fiscaal-)erfrecht. Hij geeft lezingen, combineert humor met dogmatiek en is coauteur van het Handboek (Nieuw) Erfrecht en het Handboek Estate Planning. 

Heidi Klijsen is journalist, gespecialiseerd in personal finance en recht. Ze is eindredacteur van de Consumentengids, schreef voor diverse landelijke tijdschriften en kranten en coördineert wekelijks voor Elsevier Weekblad de rubriek Lezers Vragen, waaraan ook Bernard Schols meewerkt.

Competenties:

Erfenis; erfrecht; ruzie; conflict; familie; erfgenaam; fiscus; schenkingen; testament; Bernard Schols; Heidi Klijsen