Burgerschapsonderwijs (1) – Wat is burgerschapsonderwijs?

E-learning Burgerschapsonderwijs (1) – Wat is burgerschapsonderwijs?

Burgerschapsonderwijs (1) – Wat is burgerschapsonderwijs?

In een tijd van maatschappelijke spanningen, polarisatie en snel veranderende sociale verhoudingen wordt van het onderwijs steeds meer verwacht dat het bijdraagt aan de vorming van betrokken, kritische en weerbare burgers.


Omschrijving

In een tijd van maatschappelijke spanningen, polarisatie en snel veranderende sociale verhoudingen wordt van het onderwijs steeds meer verwacht dat het bijdraagt aan de vorming van betrokken, kritische en weerbare burgers. Burgerschapsonderwijs is daarom geen vrijblijvende aanvulling, maar een essentieel onderdeel van het curriculum.

In dit eerste deel van de serie over burgerschapsonderwijs krijg je de basiskennis aangereikt die nodig is om op school doordacht en samenhangend invulling te geven aan burgerschapsvorming. Latere delen in de serie gaan in op thema’s als de kern van burgerschapsonderwijs, effectieve lesmethoden en het bouwen aan een schoolcultuur waarin burgerschap centraal staat.

Doel van de cursus
De online cursus ‘Burgerschapsonderwijs (1)’ biedt inzicht in wat burgerschap is, welke doelen en wetgeving eraan verbonden zijn en waarom burgerschapsonderwijs maatschappelijk van groot belang is. Ook komt de kritiek op de huidige burgerschapsopdracht aan bod.

Wat kan je of ken je na de cursus
⊛ Uitleggen wat burgerschap inhoudt en welke vormen er zijn
⊛ De kern en doelen van burgerschapsonderwijs benoemen
⊛ Inzicht in de wettelijke burgerschapsopdracht en de bijbehorende kritiek
⊛ Onderbouwen waarom burgerschapsonderwijs noodzakelijk is

Duur en studiebelasting
De e-learning ‘Wat is burgerschapsonderwijs?’ heeft een studiebelasting van ongeveer 3 uur.

Doelgroep
Deze cursus is geschikt voor leraren en schoolleiders in het primair en voortgezet onderwijs, en voor iedereen met interesse in pedagogiek, didactiek of onderwijskunde. Advies vooropleiding: een pedagogische, didactische of onderwijskundige achtergrond op minimaal MBO-niveau.

Vaardigheden
Als je deze cursus volgt, werk je aan je kennis van burgerschap en reflecteer je op de maatschappelijke opdracht van het onderwijs. Je leert kritisch te kijken naar wat wel en niet onder burgerschapsonderwijs valt en je kunt uitleg geven over het belang van dit vakgebied.

Lesmaterialen
De cursus ‘Wat is burgerschapsonderwijs?’ bestaat uit: Online instructie, e-learning content en gevarieerde vragen (kennis-, toepassings- en reflectievragen).

Opbouw van de cursus
De cursus is opgebouwd rond het thema ‘Wat is burgerschap?’ en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Wat is burgerschap?

  2. Soorten burgerschap

  3. Burgerschapsonderwijs

  4. Burgerschapsopdracht

  5. Kritiek op de burgerschapsopdracht

  6. Waarom wel burgerschapsonderwijs?

Binnen elk onderdeel worden er kennis-, toepassings- en reflectievragen gesteld.

Aantal modules
Deze cursus bestaat uit 1 module.

Toetsing
De online cursus wordt afgesloten met een eindtoets, bestaande uit meerkeuzevragen.

Certificaat
Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je toevoegen aan je LinkedIn-profiel of loopbaanportal zoals At Monday. Zo laat je jouw professionele ontwikkeling zien!

Details

Type
E-learning
Niveau
Basis
Certificaat
Ja