Burgerschapsonderwijs (6) – Het effectief geven van burgerschapsonderwijs
Sterk burgerschapsonderwijs begint bij de leraar. Leerlijnen, leerdoelen en visie vormen het fundament, maar het is jouw aanpak die het onderwijs betekenisvol maakt.
Omschrijving
Sterk burgerschapsonderwijs begint bij de leraar. Leerlijnen, leerdoelen en visie vormen het fundament, maar het is jouw aanpak die het onderwijs betekenisvol maakt. Jij creëert een veilige en uitdagende leeromgeving waarin leerlingen niet alleen kennis opdoen, maar ook oefenen met waarden, meningen en maatschappelijke kwesties.
In dit zesde deel van de reeks staat het effectief lesgeven centraal. Je leert welke didactische en pedagogische vaardigheden belangrijk zijn en hoe je lessen kunt evalueren en verbeteren. Eerdere delen behandelden onder andere visie, leerlijnen, leeractiviteiten en toetsing. De volgende delen richten zich op het ontwikkelen van een sterke school- en professionele cultuur.
Doel van de cursus
De online cursus ‘Burgerschapsonderwijs (6)’ helpt je om effectieve burgerschapslessen te ontwerpen en uit te voeren, en leert je hoe je jouw lessen kunt evalueren en waar nodig bijsturen.
Wat kan je of ken je na de cursus
⊛ Een burgerschapsles ontwerpen met behulp van een stappenplan
⊛ Inzicht in relevante didactische en pedagogische elementen voor burgerschapsonderwijs
⊛ Weten hoe je moeilijke gesprekken voert en omgaat met extreme opvattingen
⊛ Manieren kennen om lessen en activiteiten te evalueren
Duur en studiebelasting
De e-learning ‘Het effectief geven van burgerschapsonderwijs’ heeft een studiebelasting van ongeveer 4 uur.
Doelgroep
Deze cursus is geschikt voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, en voor iedereen met interesse in pedagogiek, didactiek of onderwijskunde. Advies vooropleiding: een pedagogische, didactische of onderwijskundige achtergrond op minimaal MBO-niveau.
Vaardigheden
Je ontwikkelt vaardigheden in het ontwerpen en geven van effectieve lessen, het voeren van schurende gesprekken en het reflecteren op je eigen rol en houding. Je versterkt je didactische en pedagogische inzichten en leert hoe je lessen evalueert en bijstelt.
Lesmaterialen
De cursus ‘Het effectief geven van burgerschapsonderwijs’ bestaat uit: Online instructie, e-learning content en gevarieerde vragen (kennis-, toepassings- en reflectievragen).
Opbouw van de cursus
Het thema ‘Het effectief geven van burgerschapsonderwijs’ wordt behandeld aan de hand van de volgende subthema’s:
-
Het ontwerpen van lessen
-
Didactische elementen van het lesaanbod
-
Pedagogische elementen
-
Schurende gesprekken en discussies voeren
-
Hoe ga je om met extreme opvattingen van leerlingen?
-
Evalueren van lessen en activiteiten
Binnen elk thema worden er kennis-, toepassings- en reflectievragen gesteld.
Aantal modules
Deze cursus bestaat uit 1 module.
Toetsing
De online cursus wordt afgesloten met een eindtoets, bestaande uit meerkeuzevragen.
Certificaat
Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je toevoegen aan je LinkedIn-profiel of loopbaanportal zoals At Monday. Zo laat je jouw professionele ontwikkeling zien!
Details
- Type
- E-learning
- Niveau
- Basis
- Certificaat
- Ja